maanantai 2. maaliskuuta 2015

Tell me and I'll forget, teach me and I'll remember, involve me and I'll learn

É professora? Nao, sou estudante! Ainiin, opiskeleenhan tänne tultiin vaikka mua kuinka opettajaks luullaankin. Eipä oo ulkomaalaiset opiskelijat tuttu näky Manhicassa joten ihan ymmärrettävää. Hitaasti mutta varmasti koulu on vihdoin alkanut, tarkoittaen sitä että pari ekaa viikkoo oli yleistä hengailua odotellen mahdollisesti paikalle saapuvia proffia ja opiskelijoita.

Tällä hetkellä mulla on portugalin kielen lisäks kolme kurssia: yhteisöjen kehitys, sosiaalityö yhteisöissä, ja institutionaalinen sosiaalityö. Kahessa jälkimmäisessä tehdään vierailuja eri paikkoihin kuten lähikyliin ja laitoksiin, joten ne on erityisen mielenkiintosia. Naurattaa vaan, kun aattelin että ne kurssit on teoreettisempia kursseja helpompia, koska puutteellista portugalintaitoo tukee asioiden näkeminen käytännössä. No, ensimmäinen visiitti lähikylän päällikön luona osotti tän oletuksen naiiviuden. Istuttiin rinkiin ja olin herätellyt koko portugalin sanavarastoni ja tahdonvoimani siihen, että onnistun ymmärtään ees paloja 3 tunnin keskustelusta. Katos vaan kun nää alko puhuun shanganea joten enpä tajunnu sit sitäkään vähää. Siinä oli hyvää aikaa miettiä muun muassa sitä, olisko voinut saada vähän enemmän opinnoista irti jossain englanninkielisessä maassa, eihän niitä oo kun esimerkiks Mosambikin joka ikinen naapurimaa. Seuraavana päivänä istuttiin kuitenkin koulukavereiden kanssa alas ja ne tulkkas mulle keskustelun portugaliks hitaasti ja kärsivällisesti, ai että olin kiitollinen! 

Päällikön tehtävä on yhdessä avustajiensa kanssa auttaa kyläläisiä sosiaalisten ongelmien ratkaisussa. Näitä voi olla esimerkiks ongelmat asuinolosuhteissa, vedenjakelussa tai perheenjäsenten tai naapureiden välillä. Päällikön asema on periytyvä ja perustuu auktoriteettiin, kylän päällikkö tuntee yhteisön ihmiset ja ongelmat. Erityisen mielenkiintonen oli esimerkki siitä, miten päällikkö voi joutua puuttuun siihen, että ns. noitatohtorit tehneet perinteisiä taikoja tai lääkkeitä luvatta. Ihmiset saattaa kääntyä näiden henkilöiden puoleen esimerkiks halutessaan myrkyttää jonkun. Vähän aikaa sit yks nainen avautu mulle siitä, miten on ihan varma että joku on antanu hänen miehelleen perinteisiä lääkkeitä, niin paljon mies on muuttunut. Lidia taas kerto siitä, miten jotkut myrkyttää puolisonsa jottei tää poistuis kotoa pettämään, ja lopputuloksena on liikkumiskyvytön zombie. Näitä epäilyttäviä noitatohtoreita riittää, mutta vastineeks on myös oikeesti hyviä perinteiseen lääketieteeseen luottavia, päällikön luvalla toimivia parantajia. Perinteinen lääketiede kilpailee länsimaisen lääketieteen rinnalla, joka taas koittaa kovasti valloittaa markkinat ja jyrätä perinteisen tiedon. Perinteisillä parantajilla on kuitenkin tärkee paikka terveydenhuollossa, koska suurella osalla ihmisistä ei oo varaa kalliisiin sairaalamaksuihin. He voi pysyä terveinä vaikka kävis kylän parantajan luona koko ikänsä.

Joka tapauksessa ensimmäiset luennot, ryhmätyöt ja kenttävierailut on nyt takana. Välillä on tuntunut tuskaselta, kun oon ihan ulalla siitä mistä puhutaan, ja mua käsketään tiivistään luennolla puhutut asiat portugaliks. "Ehheh, sosiaalityö on niinku tosi jees ja sillai…" Mutta sekä proffat että koulukaverit on tosi ymmärtäväisiä, ja yritän vaan olla luova ja kehitellä omia tapoja opiskella. Ryhmätöitä tehdessä pyydän vaihtoehtosia materiaaleja englanniks, teen niistä omia muistiinpanoja ja otan avuks uuden parhaan kaverin google translaten (anteeks vaan mutta miks se on niin aliarvostettu!?).

 Koulukaveri Lolita

Lolita siskonsa kanssa, päällä vielä kirkkovaatteet

 Costa de sol - Maputo

 Aamupalailua. Kirja on lainattu Suomen suurlähetystöstä - kokonainen hylly täynnä suomenkielisiä leffoja ja kirjoja aah! Ironista on se, että kaivan ton laukusta aina kun odottelen jotakuta ja meinaa kärsivällisyys loppua, ja imen itteeni ajatuksia kiireettömästä elämänmenosta haha. Leivän päällä edellisillan ruuantähteet, lehdistä ja pähkinöistä tehty Matapa, joka on tyypillinen paikallinen ruoka (eikä siis hometta, ikävä tuottaa pettymys Maija<3)

 Yks päivä pääsin tutustuun taiteisiin ja kulttuuriin painottuvalla yliopistolla. Joka paikassa oli upeita kierrätysmateriaaleista tehtyjä taideteoksia




Viime lauantaina Manhicassa oli karnevaalit, joka tarkotti sitä että keskusaukio oli täynnä porukkaa ja kaikennäköstä ohjelmaa. Iso juttu oli kilpailu, jossa koululaisryhmillä oli musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä. Oli hauskaa nähdä erilaisia perinteisiä tansseja ja lapset on tosi taitavia, mut oli pakko vähän asetella kukkahattua kun näki pikkutyttöjen ja poikien esittävän lavalla musiikkivideoiden tasosta bootysheikkausta ja klubitanssia. Mä ja Catia vähän pyöriteltiin silmiämme, mutta muilla ei tuntunu olevan ongelmaa asian kanssa niin mikäs siinä, kuuluu kulttuuriin.


 




Mitä muuta oon tehnyt viime aikoina:

-         Viettäny huikeen illan kylän ainoolla klubilla, joka on ulkosesti kämäsempi kun meidän ala-asteen limudiscot Ylöjärvellä, mutta meininki oli ihan huikee. Yöllä oli vielä hyvä idea yrittää näyttää suomimuuveja rytmi veressä syntyneiden mosambikilaisten keskellä, aamulla hävetti.

-          Tavannu mun kahden kaverin äitipuolet. Ja äidin. Samassa talossa. Sekä Lolita että Sam on asunu näin koko ikänsä, eikä pidä asiaa mitenkään outona. Mitä sitä yhdellä vaimolla kun voi saada monta. Mua hämmästyttää se, että tavatessani nää naiset ei mun käynyt heitä sääliks, koska molemmat tuntu tulevan hyvin toimeen keskenään ja vanhemmat naiset on usein hyväksyneet asian luonnollisena osana kulttuuria. Ongelma tuntuu olevan siinä, että vaikka naisten asemaa yritetään parantaa ja nuorempi sukupolvi ei enää suostu hyväksyyn eriarvoisuutta samalla tavalla, tää ei oo menny ihan tasavertasesti jakeluun kaikille.

-          (Huom. äiti älä lue!) Ollut kahden lievästi humalaisen kuskin (ja monien kaljaa tissuttelevien chapakuskien) kyydissä ja todistanu liikenneonnettomuutta jossa kuoli mies, joka oli hetkee aiemmin istuskellut samassa baarissa. Suomessa oon maailman isoin kännikuskien vastustaja, ja tän reissun jälkeen varmasti sitäkin enemmän. Aina vaan ei oo muuta vaihtoehtoo kun hypätä päihtyneen kyytiin, jos muuta kulkuneuvoo ei oo.

-          Herännyt siihen, kun peukalonkokonen torakka pomppii mun naamalla ja muljauttanu olkapääni sitä ja sen kavereita metsästäessä (note to self: hyttysverkko patjan alle!)

Kuten mulle sanottiin tänne tullessa: you will not study Mozambique, you live Mozambique. Käskystä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti