Reilu pari viikkoo brassielämää
takana, joten nyt olis vihdoin kuvaoksennuksen aika. Mun motto blogin kanssa
on, mitä enemmän kuvia, sitä vähemmän paineita panostaa laadukkaaseen tekstiin
hehe.
Suomesta lähtö
on kyllä aina yhtä tunteiden ja paniikkijännityksensekaista mylläkkää, kun
pitää sanoo heipat kaikille läheisille ja stressata millon mistäkin
pikkujutusta. Tuntuu, että itsellä tilanne helpottaa aina kun pääsee koneeseen,
ja Hakuna matata -moodi alkaa tulvia tajuntaan. Monet läheiset on myös
ilmoittaneet tulevansa kylään tän vuoden aikana, joten tiedossa on onneksi
paljon koti-ikävää helpottavia jaksoja, jee! Kaks ensimmäistä viikkoo sain
jakaa alkufiilistelyt Maijan kanssa, ja ystävän läsnäolo Suomesta lähtiessä
lievitti jännitystä paljon. Päästiin pitkästä aikaa reissaan yhdessä, vaikka
onhan meillä Maijan kanssa jo pitkä reissuhistoria takana, kun lukion jälkeen
lähdettiin nuorina, söpöinä ja naiiveina huiteleen yhdessä Australiaan (tuun ehkä
katuun tätä, mutta halukaat voi käydä lueskeleen meidän teinisähellyksistä täältä).
No niin, sit
fiiliksiin ekoista viikoista. Ekana mieleen tuleva asia on lämmin vastaanotto
ja vieraanvaraisuus, josta oltiin Maijan kanssa älyttömän kiitollisia. Olin
tutustunut pari kuukautta sitten Couchsurfinging kautta Recifessä asuvaan
Priscilleen, ja oltiin sovittu, että voidaan majoittua pari ekaa yötä
Priscillen perheen luona siitä huolimatta, että löysin tämän jälkeen myös oman
kämpän Suomesta käsin. Onneksi mentiin, koska Priscille perheineen oli todella
ihania - meille näytettiin paikkoja, kuljetettiin joka paikkaan, tarjottiin
paikallisia ruokia ja kohdeltiin kuten perheenjäseniä. 5/5
Couchsurfing-kokemus. Suomalaisina tuntu välillä jopa vaikeelta ottaa vastaan
tällaista vieraanvaraisuutta, mutta oltiin tosi kiitollisia. Perheen koti toimi
meidän tukikohtana koko Maijan reissun ajan, vaikka reissattiin paljon Recifen
ulkopuolellakin. Nyt mulla on myös brassiperhe uudessa kotikaupungissa, johon
voin kuulemma mennä aina, kun koti-ikävä iskee. <3
Perheen kanssa
keskusteltaessa tuli päästyä myös heti sisään siihen, mitä Brasiliassa oikeasti
tapahtuu. Erityisesti isä tykkäsi puhua pitkään ja hartaasti politiikasta,
korruptiosta, veroista, sosiaaliturvajärjestelmistä, inflaatiosta ja muista
brasilialaisen yhteiskunnan jännitteistä. Muita perheenjäseniä tää välillä
hävetti, mutta musta oli mielenkiintoista päästä heti asiaan. Tähän
mennessä on tullut tunne, että monilla brasilialaisilla on vahvoja mielipiteitä
em. asioista, ja itse yritän aika neutraalisti kuunnella eri kantoja, jotta
pystyisi ymmärtämään mahdollisimman hyvin erilaisia näkökantoja. Toki omat
sossuarvot ja näkemykset maailmasta peilautuu kaikkiin keskusteluihin, mutta
näin erilaisessa maassa on aina omat haasteensa esimerkiksi kannatettaessa
korkeaa verotusta - itseänikään ei välttämättä huvittaisi maksaa valtavaa
veroprosenttia, jos iso osa veroista menee poliitikkojen uusiin
lomahuviloihin. Korruptio on kuitenkin asia, johon brasilialaiset on
alkaneet reagoida vahvemmin, ja korruptionvastaisia protesteja järjestetään
aktiivisesti. Host-isän mielestä tosin edelleen liian vähän, ja
karnevaalihumputuksiin kulutettu turha energia pitäisi käyttää poliittiseen
aktivismiin. Nyt maassa on kuitenkin menossa eräänlainen uusi aikakausi, kun
poliitikot entisiä presidenttejä myöten alkavat saada tuomioita, jos jäävät
kiinni korruptiosta. Tässä ensihuomioita aiheesta, lukekaa varauksella, koska
nää keskustelut on pääosin käyty portugaliksi, ja moni asia menee mulla
edelleen täysin ohi haha.
Hyvä puoli tollasen energiapalleron (=Maijan) kanssa reissatessa on se, että se saa jopa tällasen paatuneen unikeon herään aamuviideltä kattoon auringonnousua
Välillä tosin saatoin vähän protestoida
Ihanat Priscille ja William!
Sit vähän esimakua Brasilian kontrasteista. Recifen pilvenpiirtäjät...
...ja keskustan lähistöllä sijaitseva favela. Priscille heitti meille aika pian ajatuksen, että meillä olisi mahdollisuus mennä yhteen Recifen faveloista Priscillen enon kanssa. Eno käy favelassa viikoittain jakamassa keittoa osana projektia, jonka tavoitteena on tarjota favelan asukkaille ainakin yksi lämmin ruoka päivittäin. City of Godin ja Tropa de Eliten (Brasilian tunnetuimpia leffoja, jotka sijoittuvat Rion faveloihin) katsoneena mielikuvat ja stereotypiat faveloista voivat olla lievästi sanottuna aika rajuja. Olen toki myös katsonut muitakin dokkareita ja videioita, jotka antavat vähän monimuotoisempaa kuvaa ihmisten elämästä faveloissa. Joka tapauksessa moni sanoi ennen Brasiliaan lähtöä ettet sitten lähde mihinkään faveloihin leikkimään sankaria. Hups vaan, mitäs me tehtiin heti ekalla viikolla. Sanottakoon tässä välissä, että Priscillen mukaan favela-nimitys on yleisesti käytetty ja tunnettu termi Brasiliassa ns. slummialueelle, mutta jotkut faveloiden asukkaat kokevat termin leimaavana, ja käyttävät mieluummin nimitystä comunidade, yhteisö, jotta heihin ei rinnastettaisi mielikuvia huumebisneksestä, rikollisuudesta yms. Täysin ymmärrettävää. Tosin Riossa käytyjen keskusteluiden perusteella osa taas kokee ylpeyttä siitä, että on kotoisin favelasta. Myös ymmärrettävää.
Kävimme siis yhdessä hostiemme ja Priscillen enon turvaamana tutustumassa erääseen tällaiseen yhteisöön melko lähellä Recifen kekustaa. Oli jo myöhä, joten monet asukkaat olivat jo kodeissaan, tosin monissa kodeissa ovet tai ikkunaluukut olivat auki ja ihmiset tervehtivät meitä iloisesti. Kaikki olivat todella ystävällisiä, ja yhteisöllisyys välittyi heti. Priscille sanoi, että ilman hänen enoaan meidän ei olisi ollut turvallista mennä, mutta eno on yhteisössä hyvin arvostettu ja tuntee kaikki nimeltä, joten ongelmaa ei ollut. Eno kertoi, että tälläkin alueella on valitettavasti paljon huumebisnestä, ja erityisesti naiset saattavat aloittaa prostituution hyvinkin nuorina. Jos poliiseja näkyy lähistöllä, ei alueelle ole turvallista mennä, koska silloin aseelliset yhteenotot ovat mahdollisia. Huumebisneksessä mukana oleville on tapana ampua raketti ilmaan varoitukseksi poliisien tulosta, ja poliiseilla on erikoisjoukkonsa huumeiden vastaista sotaa varten. Priscille työskentelee sairaalassa, ja heti ensimmäisenä päivänämme hän kertoi tapauksesta, jossa kaksi poliisia toi sairaalaan miehen, joka oli ampunut heidän työkaverinsa ja samalla haavoittunut itsekin. Kyseisen miehen perhe oli anellut poliiseja auttamaan, ja poikkeuksellisesti he olivat tuoneet miehen sairaalaan. Tämä on kuulemma harvinaista, sillä usein poliisit saattavat painaa herkästi liipasinta, jonka jälkeen pakenevat paikalta. Tosin, Prisille kertoi myös jengiläisten symboleista ja statuksen saamisesta, jos onnistuu tappamaan poliisin. Tästä joillakin jengiläisillä on merkkinä klovnia esittävä tatuointi. Monimutkaisia asioita... Täytyy kuitenkin vielä korostaa, ettei tämä ole ainoa todellisuus elämästä faveloissa, tosin en voi itse sitä todellisuutta tunteakaan. Kyseessä on kuitenkin tavallisten ihmisten elämää kodeissaan ja yhteisöissään, jota usein valitettavasti varjostaa köyhyys ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt.
Maijan ja tän tytön välillä oli rakkautta ensisilmäyksellä
Kuten kuvista näkyy, ollaan siis tosiaan myös lomailtu ja nautittu, eikä ainoostaan pohdittu sitä, miten korruptoitunut ja eriarvoinen yhteiskunta tää on. Maijan täällä ollessa päästiin siis nauttiin paitsi rantaelämästä, myös Riosta, josta laitan postausta tuleen myöhemmin. Brasilian kokosessa maassa ei oo kyllä ihan helppoo tehdä reissusuunnitelmia, kun nähtävää on niin paljon ja etäisyydet on valtavia. Lisäks nyt on brassien loma-aika, joten kaikki paikat on ihan täynnä. Lähellä oli ettei jouduttu nukkuun yhtä yötä rannalla, kun kaikki majotukset oli täynnä. Rantahyppely Porto de Galinhasin lähistöllä oli kuitenkin upeeta, ja ilmat on olleet mahtavia. Ihana pehmee alotus tälle vuodelle.
Isoja alkuihmettelyjä tai kultuurishokkeja ei oo vielä tullut, itse asiassa oon yllättynyt siitä, miten kotoisalta ja hyvältä täällä olo tuntuu. Tosin lomailu on ihan eri asia kun arki. Köyhyys, rapaisuus ja tuloerot ovat asioita joihin oli osannut jo varautua, ja Afrikassa asumisen jälkeen niihin on jo jollain tapaa tottunut. Tosin tuloerot iskevät täällä eteen paljon räikeämmällä tavalla, kun taas esimerkiksi omassa kylässäni Mosambikissa asukkaat olivat enemmän tai vähemmän tasaisen köyhiä. Itse asiassa olisin odottanut pahempaakin, esimerkiksi teiden olevan huonommassa kunnossa, sillä koillinen ja pohjoinen, jossa myös Recife sijaitsee, ovat Brasilian köyhempää aluetta, etelä taas rikkaampaa. Toki tämä on vain ensivaikutelma, ja Recifen keskusta-alueet voivat pilvenpiirtäjineen antaa mielikuvan hohdokkuudesta, kun taas iso osa väestöstä asuu luultavasti kaupungin laitamilla köyhemmissä oloissa.
Meille oli kuitenkin yllätys se, ettei edes turistirantapaikoissa puhuta englantia, koska esimerkiksi monissa Aasian maissa tyypillisissä reppureissauskohteissa puhutaan aika hyvin. Portugalin kehittymisen kannalta tää on kuitenkin tosi hyvä juttu. Oli myös kieltämättä aika egoa hivelevää, että pysty kääntämään asioita Maijalle, ainakin siihen asti et huomataan et ne käännökset oli ihan hakoteillä haha. Kuitenkin huomattiin Riossa ja täällä Recifessä, että osa nuorista puhuu hyvinkin englantia, kuten Priscille ja mun kämppis Nathalya, mikä on välillä tosi jees! Mun koulu alkaa tosiaan vasta helmikuun puolivälin jälkeen, joten tässä on vielä hyvää aikaa sopeutua, kotiutua omaan kämppään (jonka terden riippumatossa istun just nyt!), reenailla portugalia, juhlia karnevaaleja JA valmistautua seuraavan vieraan eli Leenan tuloon, juhuu!
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista